Tilić ada, izvorište pitke vode u Karakaju kod Zvornika ili deponija komunalnog otpada?

Na žalost postoji i jedno i drugo. Ovo nije za rubriku vjerovali ili ne, ovo je za robiju nadležnih koji su sve ovo dozvolili. Na samoj obali rijeke Drine, prema granici sa Srbijom nalazi se deponija komunalnog otpada koja je vazdušnom linijom udaljena od centra Zvornika oko četiri kilometra. Uz samu deponiju nalaze se naselja Karakaj i Ekonomija u kojima prema popisu stanovništva iz 2013.godine živi oko pet hiljada stanovnika.Na pomenutoj lokaciji prije odlaganja komunalnog otpada bila je šljunkara. U prevodu ostavljena rupa pored Drine.


Umjesto da se nadležni pozabave napuštenom šljunkarom i saniraju je radi pijaće vode, donose odluku da Komunalno preduzeće iz Zvornika odlaže smeće 2007.godine. To čine sve do 2017.godine. Svakako ključno je to što se  Komunalno preduzeće tad reorganizuje, a Zoran Stevanović dolazi na vlast u Zvorniku ispred SNSD-a. Na mjesto direktora a.d.Vodovod i komunalije postavljaju Jovana Tomića, zvanog Gemo. Narednih deset godina dugoročno truju zemlju, vodu i svoj narod odlaganjem smeća. Odlagali su ga nepropisno, pa zato danas ovu deponiju zovu divljom. Divlja je jer se smeće odlagalo nepropisno, mimo zakona. Sve to je činilo državno preduzeće. Većinski vlasnik AD Komunalno i vodovod Zvornik je Grad Zvornik. Ima i akcionara

. Ipak sve odluke donosi lokalna skupština gdje SNSD ima većinu. Dok su od građana uredno naplaćivali uslugu odvoza smeća, za tih deset godina naplatili za tu uslugu oko 10 miliona KM . Da li je bilo dobiti ne znam, ali znam da su građanima od kojih su uzeli 10 miliona KM ostavili ekološku bombu, koja se mora ukloniti. Za saniranje ili uklanjanje ove deponije biće potrebno preko pet miliona KM. Znači, odlukom da smeće odlažu na ovu lokaciju direktno su oštetili gradjane Zvornika za pet miliona KM. Neće to uraditi Bojan Ivanović ili neki budući gradonačelnik ili vlast. Građani Zvornika će to platiti. Platiće bahatost Geme i Zorana Stevanovića, jer su organizovali i dozvolili odlaganje smeća na 2,5 hektara ili 25 dunuma uz izvorište vode Tilić ada.

Na pomenutom izvorištu nalaze se dva bunara pitke vode, koja napajaju naselja: Ekonomija,Karakaj,Čelopek,Jardan i Ulice. Potrudili su se da “truju”ili izlože opasnosti građane pomenutih naselja ,u ovim naseljima živi preko deset hiljada stanovnika koji piju vodu iz bunara Tilić ada. Formiranjem deponije uz izvorište grubo su prekršili zakon,znali su da ni u ludilu nisu smjeli odlagati smeće u užem jezgru sanitarne zaštite. Zakon čak nije ni predvidjeo zabranu odlaganja smeća u užem jezgru sanitarne zaštite . Zabranio je odlaganje smeća u širem jezgru. O ludilu formiranja deponije nisu ni razmišlajli. Zakonodavac nije mogao vjerovati da nekome tako nešto može pasti na pamet. Ipak jeste i to u napuštenoj šljunkari pa dubina smeća ide i preko pet metara.

Na toj dubini teku i podzemne vode koje prolaze kroz smeće. Sve su to znali,ipak su odlagali. Nisu ni red smeća,pa red zemlje,kako bi u slučaju požara gorio jedan sloj,svjedoci smo požara zadnjih godina,zapali se cijela deponija ,koja danima gori i truje građane sa obje strane Drine. Nisu uradili ni otplinjavanje,da gasovi koji se formiraju izlaze napolje. Uzimajući u obzir navedeno,do sad smo imali sreće.Postoji realna mogućnost da se desi eksplozija na deponiji.

Nisu uradili ni odvodjenje kišnih voda,a što bi kada Drinu imaju,u nju sve ode,kao i smeće koje pluta rijekom kada nadodje ili poplavi deponiju. Ne tako davno bili smo svjedoci toga. Narod ih jeste birao,dao im povjerenje za sitni interes. Jedno je sigurno nisu vladajuci pobjednici zadnjih godina,oni su izabrani. Samo na ovom primjeru izigrali su povjerenje gradjana. Upućeni tvrde da Stevanović ima imovinu u Beču,da je i Gemo kupio stan u istom gradu. Dobar rodjak i komšija Zoranu da bude. Nagradjen je . O odlukama kupovine zemljišta za gradsko groblje i davanja AD Vodovod na raspolaganje te prodaju grobnih mjesta drugom prilikom. Na mrtvima zaradjuju,žive truju. 

                                       Radiša Kandić

Коментари

Популарни постови са овог блога

Savo Manojlović iz Zvornika oslobođen za ratni zločin u Ilijašu

SNSD puca na regiji Birač

Zašto Vučić,zašto Srbija ne smije da stane