Zašto Vučić,zašto Srbija ne smije da stane

Srbija nije Aleksandar Vučić,svi to znamo,ali Vučić jeste Srbija,ona Srbija koja ide naprijed,jaka,stabilna  na Balkanu. Ne tako davno,dok su takozvane demokrate vladale Srbijom,znamo kakav je njihov odnos bio prema Srbima preko Drine,a i u cijeloj dijaspori. Znamo kako su solili ratne rane Srbima preko Drine,friške nezarasle. Čedo Jovanović ,tadašnji glasnogovornik vlasti.

 Dolaskom na vlast Vučićevog SNS-a u Srbiji ,odnos prema Srbima preko Drine totalno se mijenja. Dok Hrvati iz Bosne i Hercegovine imaju dvojno državljanstvo Hrvatske,Srbima se stavlja na teret svaki pokušaj uzimanja državljanstva Srbije. Zahvaljujući politici SNS-a,većina Srba preko Drine uzela je dvojno državljanstvo Srbije. Navešću  par pogodnosti dvojnog državljanstva : liječenje- ja znam par pacijenata koji su vršili transplataciju bubrega u Srbiji,a i preko osiguranja Srbije u Italiji,Korona,vakcinacija u Srbiji. Novačana pomoć građanima Srbije za vrijeme Kovida,svi koji su imali dvojno državljanstvo dobili su istu. Ovo je samo dio onog što je Srbija uradila.
Vratiću se uz Drinu,onu koja je kičma,a ne granica. Onu koja spaja ljude ,a ne razdvaja. Režim Slobodana Miloševića uveo je u toku zadnjeg rata sankcije prema Republici Srpskoj. Ni vreću brašna nismo mogli prenijeti, devedestih, ratnih godina prošlog vijeka. Dolaskom SNS-a na vlast,od 2014 godine,do danas u Republiku Srpsku,Srbija je kroz razne projekte i donacije uložila oko 2 milijarde konvertibilnih maraka. Baviću se samo Podrinjem i regijom Birač. U Srebrenicu je uloženo 12 miliona KM. Projekti su:Dječijivrtić,fasadena školama,igralište,saobraćajnica,trotoari,hala za fabriku. U Bratunac pored izgradnje mosta Bratuljub za čiju izgradnju je Srbija izdvojila 13 miliona KM,uložila je preko milion u izgradnju zgrade Opštine. Zvornik,rekonstrukcija mosta Kralja Aleksnadra Prvog,izgradnja novog bloka Bolnice,rekonstrukcija Doma Zdravlja,fasada na osnovnoj školi Sveti Sava,3 miliona i 800 hiljada KM. Osmaci,Šeković,Milići Vlasenica,preko 3 milona maraka u izgradnju Studnetskog Doma,rekonstrukcije škola,izgradnju hala za proizvodnju. Lako je sabrati,blizu 40 miliona maraka Srbija je uložila u regiju Birač.
Izbori su u Srbiji 17.decembra. Stiže podrška Vučiću i SNS iz Repubilke Srpske i treba. Stižu i osude. Kako od gospodina Vukanovića,narodnog poslanika u NSRS tako i od dijela opozicije iz Srbije. Čudi me gospodin Vukanović,Hercegovina je naslonjena na Crnu Goru i Dubrovnik. Podržavao je Vukanović Srbe u Crnoj Gori,direktno. Tvrdio da većina Srba silom radi u Dubrovniku. Više brani Dubrovik nego Vučića. Ljudi uz Drinu rade u Srbiji,ali i Republici Srpskoj. Drina nas spaja. Više me plaši dio opozicije iz Srbije,oni bi ponovo sankcije na Drini,oni bi da nam Srbija nije matica. Nadam se da je samo politika. 
Na snazi su i specijalne veze između Srbije i Republike Srpske,dugo već. Dugo godina to je bilo mrtvo slovo na papiru. Najbolji primjer tih veza je Sportski Savez Drina, na čijem  čelu je Aleksandar Andrić. Konačno, zahvaljujući primjeni  specijalnih veza, Republika Srpska ima evropskog prvaka u boksu. Ustvari,Srbija ima,a mi se kitimo medaljom Srbije. Mlada bokserka Ćirković,nastupa i za Obilić Zvornik i Obilić Mali Zvornik. To su te veze koje nas spajaju. Za kraj ću reći,Srbija ne smije da stane. Ne smije iz razloga što danas,na sve ovo,stanovnici Zvornika,bez obzira kome pripadali,prelaze u Mali Zvornik po hljeb,lijekove,ostale životne namjernice. Nije ovo miješanje u izbore 17. decembra u Srbiji.Srbi iz RS trebaju uvijek biti uz vlast  Srbije.Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma. Zavisimo od nje. 

Radiša Kandić

Коментари

Популарни постови са овог блога

Savo Manojlović iz Zvornika oslobođen za ratni zločin u Ilijašu

Tuče li nam policija djecu

Policajac bacio bombu u dvorište porodične kuće