Bojkot izbora ili nemoć opozicije

Vanredni izbori za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca održavaju se 05.februara. Razlog održavanja izbora u Zvorniku je taj što je dosadašnji prvi čovjek ili "šef" Zvornika  Stevanović,prihvatio mandat narodnog poslanika u Narodnoj Supstini RS! U Bratuncu je opozvan dotadašnji načelnik Srđan Rankić! Doduše,tijesno što se samih bratunčana koji glasaju u Bratuncu tiče! Za opoziv glasalo je 4552 birača,dok je protiv bilo 3289 birača! Od 4552 birača, putem pošte od 924 glasačkog paketa 911 je glasalo za opoziv! Samo 8 je glasalo da Rankić ostane! Matematika je jasna, odbije li se pošta,3641 naprema 3289! Na dan referenduma uočene su i mnoge nepravilnosti! Mrtvi su glasali putem pošte,bilo je i podnesenih krivičnih prijava! Nakon refernduma za opoziv Rankića,koji je održan 07.avgusta 2022.uslijedili su Parlamentarni izbori 02.oktobra! Bratunac  je izgleda bio probni balon, za ono što će se desiti 02.oktobra! Nakon održanih izbora i objavljenih rezultata od strane CIK-a opozicija je optužila da su izbori pokradeni u korist Milorada Dodika koji je prema tim rezultatima pobijedio opozicionog kandidata Jelenu Trivić! Protesti,krivične prijave usledile su nakon toga! Po meni već viđeno! Vratiću se na Zvornik i 02.oktobar,dan održavanja izbora! Krenulo je žestoko od ranih jutarnjih časova! Zvornik je postao glavna vijest u BiH! Nepravilnosti,krađa glasova,prijetnje,napadi na posmatrače samo su dio naslova! Posmatrači Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića napustili su biračka mjesta i pobacali akreditacije ispred Gradske izborne komisije i povukli se iz izbornog procesa! Šok za sve! Ispostaviće se kasnije ,odluka je Miroslava Ilića,povjerenika Vukanovog pokreta za regiju Birač! Do jedanaest sati prema prijavama posmatrača ispred Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića ,koje su posmatrači dostavljali Izbornom štabu Vukanovog pokreta podneseno je preko 30 prijava za izborne nepravilnosti  GIK-u i CIK-u te Tužilaštvu BiH!  Izborni proces odlukom o povlačenju posmatrača nije bio ugrožen,nastavljen je! Opozicioni SDS i PDP nisu podržali odluku o povlačenju posmatrača! Njihovi su ostali! Vratio se i dio Vukanovih posmatrača po naredbi Nebojše Vukanovića,da brane volju građana kako je tvrdio! Ispostaviće se,dugo nakon izbora, da brane poslaničke mandate!
Optužio  je Vukanović svog prvog saborca Miroslava Ilića za izdaju i neposlušnost! Izbacio ga iz Pokreta odmah,imao je pravo na to,Pokret tako funkcioniše,nema partijsko odlučivanje! Nakon "uspješno" sprovedenih izbora i vlast u Zvorniku,a dobar dio opozicije jedva je dočekao odluku Vukanovića o izbacivanju Ilića iz pokreta! Samo su šuškali,prodao se i slično!!! Klasična diskreditacija! Kako neće,Miroslav je podneo krivične prijave,kupovina prostora za Javno zdravstvo,u njoj se tvrdi da su milion ukrali,krivične prijave za otimanje Alumine! Pošto  se i sam bavim Aluminom,znam da je Miroslav zaslužan za sve proteste i " odbranu Alumine"! Ostali su samo došli po glasove i jeftine političke poene! Dobili su glasove,legitimitet narodnih poslanika! Pravo prvog da opozicionari budu! Što se regularnosti izbora tiče,prema GIK Zvornik izbori su prošli uredno! Ni jedna prijava nije opravdana! Odgovor iz GIK!

"U toku dana i dan kasnije bilo je oko 40 prigovora, od kojih je velika većina bila bez navođenja ili dostavljanja bilo kakvih dokaza ili navodenja člana zakona koji je povrijeđen tom radnjom. Prema Uputstvu tražili smo dopunu prigovora, međutim nijedan prigovor nije dopunjen, a kao takav smatra se da nije ni podnesen. Samo 5 prigovora su bili takvi da se po njima moglo postupiti, ali i oni su odbačeni kao neosnovani jer se iz priloženih dokaza ili izlaskom na teren nije mogla utvrditi povreda. Npr bio je slučaj gdje je kao dokaz navedena izjava posmatrača koja nije dostavljena, ja sam lično pozvao tog posmatrača da provjerim navode prigovora, on je ispričao drugu priču. 

Ovo je odgovor iz GIK Zvornik! 
Malo sam istražio,oni Vukanovi koji su podnosili prijave,kasnije su se vratili po naredbi Vukana! Ostaje nejasno po čijoj naredbi su promijenili priču i dali legitimitet izbora!Ponovnim brojanjem glasova u CIK-u utvrđene su nepravilnosti baš na ovom biračkom mjestu!?Miroslav kao smijenjen nikakav dalji uticaj na opoziciono djelovanje unutar Vukanovog pokreta nije imao! Zanimljivo je i to,ovih dana pripadnici SIPE po nalogu tužilaštva, prikupljaju dokaze i izjave za izbornu krađu! Dobar dio se odazvao,ali opet čudi da dio  lojalnih Vukanu ne želi dati izjavu! Lično ne očekujem podizanje ni jedne optužnice za Zvornik! Neka nadležni rade svoj posao!
 05.februar 2023.za dvadesetak dana,bila je prilika da se opozicija ujedini,dođe u Zvornik,odbrani volju građana,cijela opoziciona Republika Srpska mogla je doći! Ali nije! Kažu,krade se nema smisla! 

Zvanično saopstenje opozicje je ovo! Opoziciona Lista za pravdu i red takođe nije na spisku prijavljenih kod CIK za prijevremene izbore za načelnike Zvornika i Bratunca.

– Ja sam prije mesec dana prvi rekao da nema smisla učešće na izborima bez skenera i video nadzora – kaže za Srpskainfo lider Liste, Neboša Vukanović.

 

Srpska demokratska stranka neće učestvovati na vanrednim izborima u Bratuncu i Zvorniku pod sadašnjim uslovima, jer kažu da ne želi dati legitimitet izbornom procesu koji ne odražava volju građana, nego je rezultat izbornih manipulacija.

Iz PDP podsećaju da se nisu ni prijavili za izbore u Zvorniku i Bratuncu.

– Mišljenja smo da je besmisleno učešće na tim izborima nakon vrlo loših iskustava sa izbornim krađama, prevarama i manipulacijama u prethodnim izboranim ciklusima u Izbornoj jedinici sedam, u kojoj su i te lokalne zajednice. Očekujemo da pravosudne institucije istraže i procesuiraju odgovorne za izborne krađe koje smo prijavili – kaže za Srpskinfo portparolka PDP, Anja Petrović.

U Zvorniku Bojan Ivanović kandidat SNSD-a jedini je kandidat! Po važećem izbornom zakonu ,slobodno ću reći,da je već izabran za gradonačelnika Zvornika! Dovoljan mu je jedan glas!

Opozicija je ozbiljno pala na Zvorniku! Dok u Bratuncu još uvijek ima šansu,ali tamošnji SDS je u vlasti sa SNSD i svim vladajućim! Odbornik SDS-a je i podpredsjednik skupštine Bratunac! Dva su kandidata,jedan je Lazar Prodanović ispred SNSD-a kog podržavaju svi,pa izgleda i SDS! Drugi je Srđan Rankić-ponovo,ispred SNP. Srpski Narodni Pokret! Srđan je javno podržao Jelenu Trivić za predsjednika RS! Iako se u PDP dešavaju čudne stvari,prema nekim najavama Jelena Trivić doći će u Bratunac i podržati Rankića! Tim činom spasiće čast opozicije koliko toliko!

 Jelena nije jedina,ekipa  slobodnih opozicionara, koja je napustila Vukanov pokret podržaće Rankića! Za sad nisu ni u jednoj partiji niti imaju bilo kakvo udruženje,ali svi bi ih htjeli,prva vlast, a i dobar dio opozicije! Bačeni su u blato od strane Nebojše Vukanovića,još uvijek su u blatu! Biće težak put,skidanja ljage! Ali za sad su upali u oči javnosti ponovo,ovaj put njima prijete, tužbama!Teško je opoziciono djelovanje,pogotovo gdje nema opozicije! Za sada su ipak na dobrom putu da se nametnu građanima,možda nekad prljavo ili nisko prema drugima,ali iz blata moraju izaći kako bi ljagu skinuli sa sebe,a i ponovo bili prepoznati kao alternativa vlasti i opoziciji! 


Коментари

Популарни постови са овог блога

Savo Manojlović iz Zvornika oslobođen za ratni zločin u Ilijašu

Tuče li nam policija djecu

Policajac bacio bombu u dvorište porodične kuće