Alumina duguje 5,5 miliona maraka za struju


Pero Perić, penzioner iz Zvornika duguje 210 maraka za struju. Počeo je novi mjesec, penzija još nije legla, a električari su sa klještima došli da isjeku struju. Naredba je jasna, za svaki dug preko 200 KM struja se isključuje. Ništa sporno u ovome, mora i elektroprivreda opstati. Međutim, ovo pravilo ne važi za sve.  Alumina d.o.o. trenutno duguje oko četiri miliona maraka. Pored toga ima reprogam na dva miliona KM od koji je, doduše, platila 500 hiljada. Sabere li se ovo Mile Matić, uz Milorada Motiku, za ovih pet godina rukovođenja Aluminom napravili su dug od 5,5 milona maraka.

Poređenja radi Litvanci za deset godina koliko su upravljali ovim preduzećem ostavli su dug od  pet miliona i 700 hiljada KM. Naravno ni marka ovog duga koje su Litvanci ostavili Alumina nije platila. Saberemo li - ovi naši, za pet godina, napraviše isti dug kao Litvanci za deset godina. Međutim rukovodstvo Alumine se stalno hvali uspješnim poslovanjem, pa čak i dječiji vrtić otvaraju i u njega ulažu u dva miliona maraka, a radove izvodi Savox Milići.Prema procejanama stručnjaka ovakav vrtić nije smio koštati više od milion. Zanimljivo je i to da ni dan danas nemaju ni jednu potrebnu dozvolu za rad. Još zanimljivije je i to da ni zemljište na kom su gradili vrtić ne pripada njima.Tu se ulaganja ne završavaju. Tako Motika kupuje mercedesa od 200 hiljada KM, jer kako i sam reče: ,, Neće na magarcu ići u Banja Luku''. 
Prema informacijama koji su nam dostupne, sadašnji dug Alumine premašuje dug koji su Litvanci ostavili. Činjenica je da Alumina kao i rudnik Boksit iz Milića trebaju svima nama, jer bez njih ova regija bi bila mrtva. Zato čudi ponašanje nadležnih koji su upoznati sa većinom stvari, a još ne reaguju. Da li planiraju da dopuste da se Alumini desi isto što i Birču dok su Litvanci vladali ovim preduzećem?


Коментари

Популарни постови са овог блога

Savo Manojlović iz Zvornika oslobođen za ratni zločin u Ilijašu

Tuče li nam policija djecu

Policajac bacio bombu u dvorište porodične kuće