Nove optužnice za ratni zločin

Tužilalaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četvorice Srba za zločin protiv Bošnjaka na području Vlasenice.Optužinica je podignuta potiv Mane Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Miroslav Kraljević (SNSD) trenutno obavlja funkciju načelnika opštine Vlasenica.
Optuženi se terete da su za vreme rata u BiH, tokom 1992. i 1993. godine, izvršili širok i sistematičan napad na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline.
Đurić, u to vreme načelnik Stanice javne bezbednosti Vlasenica, Kraljević, kao komandir Specijalnog voda u SJB, te Garić, kao aktivni pripadnik SJB Vlasenica, optuženi su da su počinili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i verskoj osnovi.
Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva, te druge zločine koji su do proleća 1993. godine doveli do progona gotovo celokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa tog područja.
U optužnici se navodi da su optuženi, lično i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz pretnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica.
Zarobljenici su prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja, neki od zarobljenika su preminuli, a jednom broju zarobljenih se od tada gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronadjeni. Optuženi se terete i za mučenja zarobljenika na izrazito ponižavajuće načine, teranje na medjusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.
Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 140 svedoka, koji se nalaze širom BiH i inostranstvu, a 20 svedoka iskaz će dati uz neke od mera zaštite. Priloženo je više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je prosledjena Sudu BiH na potvrdjivanje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Savo Manojlović iz Zvornika oslobođen za ratni zločin u Ilijašu

Tuče li nam policija djecu

Policajac bacio bombu u dvorište porodične kuće