Linčovanje profesora Muzičke škole "Vojin Komadina"



Muzička škola " Vojin Komadina" iz Zvornika spada među najbolje škole u Republici Srpskoj. Nema takmičenja da učenici ove škole ne donesu pregršt osvojenih nagrada. Međutim, ovih dana profesori ove škole doživljavaju pravi linč. Njih 17 koji muzički obrazuju 218. djece iz Zvornika ogorčeni su na medijsku hajku koja se vodi protiv njihove škole. Cijeli problem nastao je prije nekoliko godina kada izvjesni Aleksandar Kulašević nije izabran za direktora ove ustanove.
Prema našim izvorima, Kulašević je u rodbinskim vezama sa bivšim direktorom Muzičke škole i ljudima okupljenim oko njega. Stanje koje je zatečeno nakon smjene tog  direktora bilo je katastrofalno. Godine su trebale da se sve dovede u red.    
Kulašević godinama  pokušava da sjedne u direktorsku fotelju, ali mu to ne polazi za rukom.

             Zakon je ovdje jasan, direktor škole može biti osoba čiji se predmet izučava u toj školi. Kulašević, naravno, nema potrebnu spremu jer je on profesor istorije.
Tu se pritisci na Muzičku školu, da se  Kulašević imenuje za diretora, ne završavaju. Školski odbor JU Osnovne muzičke škole 17. januara ove godine po zakonu ne uzima u obzir Kulaševićevu prijavu za kandidovanje za direktora. Kulašević se žali i prosvetni inspektor Dobrila Đukanović dolazi  i sve čini da Kulašević bude ponovo kandidat za direktora. Inspektor nalaže školskom odboru da promijeni glasanje. Članovi školskog odbora podnose ostavke jer ne žele raditi protiv zakona. Zato se imeniju novi članovi školskog odbora, koji ponovo u julu 2017. raspisuju konkurs za direktora. Ponovo poštujući zakon i novi članovi školskog odbora,  Kulaševića ne uvrštavaju kao kandidata za direktora. 




Inspektor Dobrila Đukanović  stiže u novu kontrolu 13.09.2017.  godine kako bi provjerila da li je Školski odbor sproveo njeno naređenje. Međutim od toga nije bilo ništa. Zbog toga, u septembru, Đukanović novčano kažnjava školu sa tri hiljade maraka, ali i v.d. direktora Ljubišu Popovića sa hiljadu maraka. 
Dakle, inspektor kažnjava školu i direktora zbog odluke Školskog odbora da poštuje zakon. Dobrila Đukanović nastavlja svoj posao i ponovo, početkom oktobra   dolazi u školu i opet kažnjava Popovića sa hiljadu maraka. Ovog puta školu je izostavila.




Da pojasnimo, direktor nema nikave veze sa odlukama Školskog odbora. Čak mora da ih sprovodi. Tj, direktor odgovara Školskom odboru, a ne obrnuto.

 Međutim, ova informacijama o kaznama pojavila se u optužbama sestara Kulišić, koje tvrde da su inspektori kaznili Popovića  radi nesavjesnog vođenja škole. Čak su, kao razlog, navele to da neki profesori ostvaruju dupli radni staž i primaju dvije plate u Srbiji i u RS.




Da stvar bude apsurdnija, iznose činjenice da profesori Muzičke škole potkradaju djecu i otimaju im pare. Zakon o  osnovnom obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske član 153, stav 3 jasan je:  ,,Sredstva za osnovno muzičko i baletsko obrazovanje i vaspitanje obezbeđuju Vlada RS i roditelji.’’



 Tako je u svim muzičkim školama pa i u školi "Vojin Komadina". Primjera radi, dok u Zvorniku uzimaju po 22,2o KM po učeniku na mjesečnom nivou, u Bijeljini se to naplaćuje po 30, dok u Banjoj Luci to iznosi 50 maraka. Roditelji ove informacije najbolje znaju, jer dva puta godišnje uplaćuju novac na trezorski račun putem banke, a čija sredstva kontroliše direktno Ministarstvo prosvjete RS. Tako da profesori ove pare i ne vide.


Roditelji čija djeca pohađaju Muzičku školu ,,Vojin Komadina’’ ogorčeni su zbog neistina koje plasiraju  Kulišić- Kulašević kako bi, zbog ličnih interesa, naštetili ugledu profesora i škole. Poručuju, nek je na čast onima koji lažu i planiraju da ovih dana stanu u odbranu ove ustanove.



Nastaviće se...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Savo Manojlović iz Zvornika oslobođen za ratni zločin u Ilijašu

Tuče li nam policija djecu

Policajac bacio bombu u dvorište porodične kuće