Izetbegovićev "šamar" Vučiću u Beogradu

   Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u Beogradu da se spoljna politika BiH vodi u Sarajevu, uz uzimanje u obzir stavove zemalja u okruženju, ali i EU. 

   Ova vijest odjeknula je u regionu kao da je BiH objavila rat Srbiji. Sarajevo u ovom slučaju nije bošnjačko, nego sva tri konstitutivna naroda. U prilog tome govori i prisustvo ostala dva člana predsjedništva BiH u Beogradu. 
    U izjavi Izetbegovića moglo se čuti i to da Čović nije poštovao dogovor i nije naglasio da govori u svoje ime, nego je govorio u ime tročlanog predsjedništva. Mnogi će reći - Sarajevo nije naše, Bosna nije naša! Ipak niko neće da se odrekne naknada koje prima preko tog Sarajeva. 
    Svi se kandiduju na izborima za zajedničke institucije, čime daju apsolutni legitimitet Bosni i Hercegovini kao državi. Sve ostalo je laganje sopstvenog naroda. 
Da li je Izetbegović u ovom slučaju jedini bio lider jednog od tri naroda iz BiH? Naravno da jeste. 
Vučić je odavno umislio da je veći od Tita, te da ga svi moraju slušati. U Republici Srpskoj nema osobe, niti javnog mjenja koje bi mu se smilo suprostaviti. Sve sami hvalospjevi o "velikom vođi". 
     Sve ovo podsjeća na period Miloševića kad su, doduše, samo iz RS išli na konsultacije. U tom tamnom vremenu Radovan je smogao snage i rekao NE Miloševiću što je RS koštalo sankcija. Pomenućemo čak i pokojnog Ristu Đogu, koji je dnevnik počeo poređenjem Miloševića sa Titom, pa mnogi teoretičari smatraju da ga to koštalo pada u Zvorničko jezero.    
     Zato ,,šamar" Izetbegovića Vučiću ima svoju težinu, jer štiti interese svog naroda i ne dozvoljava da mu neko drugi vodi politiku.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Savo Manojlović iz Zvornika oslobođen za ratni zločin u Ilijašu

Tuče li nam policija djecu

Policajac bacio bombu u dvorište porodične kuće